Matcha 抹茶 love
O tym, że moja Z uwielbia matchę ( w szczególności do picia albo w lodach w Sushiya ) już wspominałam 🙂
Czym jest matcha?
Zieloną herbatę można kupić w trzech formach: pod postacią liści, w woreczkach oraz pod postacią proszku. Matcha jest sproszkowanym typem japońskiej zielonej herbaty z rodzaju Tencha. Ma unikalny, piękny, bardzo intensywny zielony kolor. Matcha produkowana jest co roku w Japonii, a jej hodowla wymaga specjalnie przygotowanych plantacji – jej produkcja wymaga by roślina była chroniona przed światłem słonecznym. Matcha zawiera teaninę. Teanina, czyli aminokwas unikalny dla roślin herbacianych (Camellia sinensis (L.) Kuntze) wykazuje działanie przeciwstresowe i występuje w dużo większym stężeniu w matchy niż w innych rodzajach zielonej herbaty. Kiedy liście herbaty są chronione przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, poziom teaniny pozostaje wysoki. Matcha zawiera też kofeinę – stąd jej działanie pobudzające. Napary z matchy są też bogatym źródłem witaminy C. Matcha została zauważona po raz pierwszy w XIII wieku, kiedy mnisi buddyjscy zauważyli, że jej picie zwiększa koncentrację. Matchę można spożywać nie tylko w postaci ciepłego napoju – dodawana jest do lodów, tradycyjnych ciast czy słodyczy takich jak batoniki czy żelki.
Jak działa matcha?
Matcha stała się popularna przez jej pobudzające właściwości, stąd też może zastąpić kawę jeśli potrzebujemy zastrzyka energii. W przeciwieństwie do tej ostatniej jest źródłem antyoksydantów, które między innymi spowalniają procesy starzenia się komórek organizmu, w tym komórek mózgu. Systematyczne i długotrwałe spożywanie naparów z zielonej herbaty opóźnia lub zmniejsza szansę na wystąpienie chorób neurodegeneracyjnych.
Pozytywny wpływ matchy na zdrowie został potwierdzony w badaniach naukowych
Wiele badań naukowych wskazuje, że matcha ma nie tylko działanie antyoksydacyjne ale też przeciwbakteryjne i antyproliferacyjne. Dowiedziono, że kluczowy składnik matchy, czyli EGCG wykazuje działanie antynowotworowe w stosunku do komórek raka piersi! W Azji konsumowana jest duża ilość zielonej herbaty i u Azjatek występuje zmniejszone ryzyko zachorowania na raka piersi. Co więcej, w 2006 roku przeprowadzono badania, z których wynika, że zielona herbata może zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się raka jelita grubego. Niedawno wykazano, że matcha zmniejsza śmiertelność związaną z chorobami sercowo- naczyniowymi. Spożywanie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko wystąpienia ostrej białaczki szpikowej i raka prostaty i zwiększa odporność organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne. Badania przeprowadzone na szczurach pokazują, że matcha przeciwdziała rozwinięciu się uszkodzenia nerek i wątroby w cukrzycy typu 2.
Badania pokazują, że nawet małe ilości matchy dodawanej do wypieków i słodyczy wpływają na zmniejszenie poziomu stresu. Najwyższą efektywność w zwalczaniu stresu wykazuje napar z matchy przygotowany w 90 °C. Napary z matchy są też bogatym źródłem witaminy C.
Źródła:
Unno, Keiko et al. “Stress-reducing effect of cookies containing matcha green tea: essential ratio among theanine, arginine, caffeine and epigallocatechin gallate.” Heliyon vol. 5,5 e01653. 7 May. 2019, doi:10.1016/j.heliyon.2019.e01653
Unno, Keiko et al. “Stress-Reducing Function of Matcha Green Tea in Animal Experiments and Clinical Trials.” Nutrients vol. 10,10 1468. 10 Oct. 2018, doi:10.3390/nu10101468
Bonuccelli, Gloria et al. “Matcha green tea (MGT) inhibits the propagation of cancer stem cells (CSCs), by targeting mitochondrial metabolism, glycolysis and multiple cell signalling pathways.” Aging vol. 10,8 (2018): 1867-1883. doi:10.18632/aging.101483
Lindinger, Michael I. “Reduced Dental Plaque Formation in Dogs Drinking a Solution Containing Natural Antimicrobial Herbal Enzymes and Organic Matcha Green Tea.” Scientifica vol. 2016 (2016): 2183623. doi:10.1155/2016/2183623
Jakubczyk, K.; Kochman, J.; Kwiatkowska, A.; Kałduńska, J.; Dec, K.; Kawczuga, D.; Janda, K. Antioxidant Properties and Nutritional Composition of Matcha Green Tea. Foods 2020, 9, 483.
Koláčková, T., Kolofiková, K., Sytařová, I. et al. Matcha Tea: Analysis of Nutritional Composition, Phenolics and Antioxidant Activity. Plant Foods Hum Nutr 75, 48–53 (2020). https://doi.org/10.1007/s11130-019-00777-z
https://moyamatcha.com/japonska-zielona-herbata-moya-matcha/czym-jest-matcha/
J Med Food. 2009 Aug;12(4):714-21. doi: 10.1089/jmf.2008.1282.
Matcha, a powdered green tea, ameliorates the progression of renal and hepatic damage in type 2 diabetic OLETF rats. Yamabe N1, Kang KS, Hur JM, Yokozawa T.